FMI va acorda Belarus un miliard de dolari, pentru a combate pandemia de coronavirus. Opoziția din această țară susține că regimul Lukashenko va folosi banii ”pentru represiuni și nu pentru susținerea poporului”.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că va distribui 650 de miliarde de dolari către statele membre, ca parte a așa-numitelor drepturi speciale DST. ”La fel ca alte țări membre ale FMI, Belarusul va primi o alocare DST proporțional cu cota sa”, a precizat un purtător de cuvânt al Fondului.

Decizia FMI vine într-un moment de tensiuni în creștere între Europa și Belarus, pe teme legate de încălcarea drepturilor omului. Belarusul este acuzat că a trimis imigranți la frontierele UE ca răzbunare împotriva blocului comunitar, după ce regimul lui Alexander Lukashenko a fost recent supus unor sancțiuni suplimentare de către UE, SUA și Marea Britanie pentru fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020 și arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a scris un mesaj pe Twitter în care acuză că ”regimul din Belarus pentru miliardul de dolari de la FMI pentru represiuni și nu pentru susținerea poporul”.

Sursa: Politico.

Articole similare