Kabul. Forțele speciale franceze și britanice au trecut liniile talibane și au intrat în oraș pentru a evacua civilii. Joe Biden spune că americanii au asigurat acoperirea acestor operațiuni, în condițiile unei presiuni în creștere asupra sa pentru o implicare mai mare a forțelor SUA în evacuarea civililor.

kabul-fortele-speciale-franceze-si-britanice-au-trecut-liniile-talibane-si-au-intrat-in-oras-pentru-a-evacua-civilii-joe-biden-spune-ca-americanii-au-asigurat-acoperirea-acestor-operatiuni,-in-conditiile-unei-presiuni-in-crestere-asupra-sa-pentru-o-implicare-mai-mare-a-fortelor-sua-in-evacuarea-civililor.

Deși incursiunile au avut loc la începutul acestei săptămâni, informația a fost dezvăluită abia acum de presa americană, în condițiile unei presiuni crescute asupra Administrației Biden pentru extinderea eforturilor de evacuare a civililor.

Potrivit Washington Post, o echipă de elită formată din ofițeri de poliție francezi a intrat în Zona Verde a capitalei, unde cetățenii francezi și afganii se adăposteau pe teritoriul ambasadei Franței. Au transportat apoi oamenii la aeroportul din Kabul pentru evacuare.

De asemenea, există raportări că parașutiștii britanici au părăsit aeroportul pentru a salva cetățenii britanici și aliații locali, deși nu este clar dacă aceste eforturi au continuat după preluarea orașului de către talibani și a rutelor spre aeroport. Germania a anunțat că va aduce două elicoptere sâmbătă pentru a scoate din diferite puncte persoanele care au nevoie de evacuare și nu pot ajunge la aeroportul din Kabul.

Potrivit Washington Post, numeroși critici se întreabă de ce forțele americane, mai numeroase decât cele europene, nu au urmat exemplul, în condițiile în care există informații credibile că accesul la aeroport a fost serios restricționat de filtrele talibanilor, care îi agresează pe cei care încercă să fugă din țară.

Într-o intervenție în această seară, președintele american Joe Biden a lăsat de înțeles că cel puțin operațiunea francezilor s-a desfășurat sub acoperirea americană, în condițiile în care, spune tot Biden, americanii sunt în contact permanent cu talibanii pentru a asigura evacuarea civililor și securitatea aeroportului, care este păzit de șase mii de soldați americani. Biden a mai spus că administrația sa nu știe exact câți americani mai sunt în acest moment în Afganistan, dar a dat asigurări că trupele vor rămâne până la evacuarea tuturor și a aliaților.

Sursă alternativă: Washington Post

Articole similare