Afganistan. Președintele țării a fugit din capitala Kabul și se îndreaptă către Tadjikistan, la câteva ore după ce guvernul și talibanii au început negocierile pentru predarea puterii. UPDATE: Ghani a scris pe Facebook că ”pentru a evita o baie de sânge, am considera că este mai bine să plec”.

afganistan-presedintele-tarii-a-fugit-din-capitala-kabul-si-se-indreapta-catre-tadjikistan,-la-cateva-ore-dupa-ce-guvernul-si-talibanii-au-inceput-negocierile-pentru-predarea-puterii-update:-ghani-a-scris-pe-facebook-ca-”pentru-a-evita-o-baie-de-sange,-am-considera-ca-este-mai-bine-sa-plec”.

Update: Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, președintele afgan a scris: ”Astăzi am întâmpinat o decizie grea: să înfrunt talibanii înarmați care urmau să intre în Palatul Prezidențial sau să părăsesc iubita mea țară, căreia mi-am dedicat ultimii 20 de ani, pentru a o proteja. Pentru a evita o baie de sânge, am considerat că este mai bine să plec. Voi continua să-mi servesc țara. Cer grupului militar să își câștige legitimitatea și inimile oamenilor”.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat că se va reuni de urgență luni la ora 17 (ora României), pentru a analiza situația actuală din Afganistan.

Știrea inițială

Un înalt oficial din Ministerul afgan de Interne, citat de presa internațională, a anunțat că președintele Ashraf Ghani a părăsit Kabul și se îndreaptă către Tadjikistan. Biroul administrației prezidențiale nu a oferit informații, din motive de securitate.

Un reprezentant al talibanilor a declarat că aceștia se vor informa despre locul în care se află Ghani. Potrivit BBC, există informații și că vicepreședintele Amrullah Saleh a părăsit capitala țării.

După ce au preluat controlul tuturor orașelor importante, talibanii ”au intrat în Kabul din toate părțile”. Președintele a adresat populației un apel la calm, în timp ce un purtător de cuvânt al rebelilor i-a asigurat că vor prelua conducerea în mod pașnic: ”toate băncile, companiile și magazinele de schimb valutar că vor fi în siguranță și protejate sub talibani și că nimeni nu va atinge sau deranja pe cineva”.

La scurt timp, ministrul Afacerilor Interne a declarat că orașul nu va fi atacat, iar puterea va fi predată unui guvern de tranziție.

Ghani a fost profesor de antropologie la Universitatea Johns Hopkins din SUA, în anii 80. Spre sfârșitul anului 2001, după atacul din 11 septembrie, Ghani s-a întors în țara natală și s-a folosit de tragedie pentru a intra în politică. A renunțat la cetățenia americană în 2009, pentru a putea candida la alegerile prezidențiale. A fost ales abia în 2014, iar în 2019 a obținut al doilea mandat.

Surse alternative: Reuters, CNN.

Articole similare