Algeria. Cel puțin 17 civili și 25 de militari care încercau să îi salveze și-au pierdut viața din cauza incendiilor de vegetație, la est de capitala Alger. Guvernul spune că au izbucnit concomitent 50 de incendii și suspectează aprinderea lor cu intenție.

algeria-cel-putin-17-civili-si-25-de-militari-care-incercau-sa-ii-salveze-si-au-pierdut-viata-din-cauza-incendiilor-de-vegetatie,-la-est-de-capitala-alger-guvernul-spune-ca-au-izbucnit-concomitent-50-de-incendii-si-suspecteaza-aprinderea-lor-cu-intentie.În zona forestieră din regiunea Kabyle, la 100 de kilometri est de capitala Alger, flăcările s-au întins rapid către sate, iar autoritățile au mobilizat armata. Nori denși de fum au acoperit zona.

În timp ce premierul a cerut comunității internaționale să sprijine Algeria cu avioane de stingere, președintele țării a lăudat pe Twitter efortul militarilor ”care au salvat până acum mai mult de 100 de vieți”.

Guvernul nu exclude varianta unui foc provocat de o mână criminală, întrucât ”focarele par să fie foarte sincronizate”, potrivit unei declarații televizate a premierului. Ministrul de Interne a reluat ideea, dar nu a oferit dovezi în acest sens: ”Numai un criminal poate fi în spatele a 50 de focuri izbucnite în același timp, în mai multe localități”. 

Serviciul European de Monitorizare a Atmosferei ”Copernicus” a stabilit că incendiile de vegetație de luna trecută au fost cele mai grave pentru o lună de iulie de când se fac monitorizări prin satelit (din 2003). În continuare, țări din sudul și sud-estul Europei, din nordul Africii, din America de Nord și Siberia se confruntă cu incendii de vegetație devastatoare.

Sursa: Sky News

Articole similare