Analiză CNN. Câteva recorduri la atletism au fost doborâte la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar numeroase controverse au fost stârnite atât de noua tehnologie a pistei de alergare, cât și de încălțămintea Nike. Despre aceasta din urmă unii au spus că a oferit sportivilor un avantaj similar dopajului, în detrimentul celorlalți concurenți.

analiza-cnn-cateva-recorduri-la-atletism-au-fost-doborate-la-jocurile-olimpice-de-la-tokyo,-dar-numeroase-controverse-au-fost-starnite-atat-de-noua-tehnologie-a-pistei-de-alergare,-cat-si-de-incaltamintea-nike-despre-aceasta-din-urma-unii-au-spus-ca-a-oferit-sportivilor-un-avantaj-similar-dopajului,-in-detrimentul-celorlalti-concurenti.

Geoff Burns, un cercetător în domeniul sportului la Universitatea din Michigan, a declarat la CNN că atleții au intrat într-o afacere faustică (nr – o înțelegere cu diavolul), mai ales cei încălțați cu ghetele “Super spikes” dezvoltate de Nike, care au mai ridicat semne de întrebare și controverse și în trecut.

Acești pantofi au o placă rigidă pe talpă și un decupaj sub golul tălpii (sub bolta plantară). De asemenea, folosesc un nou tip de spumă, care este mai moale și mai ușoară și, datorită elasticității, returnează mai multă energie. Burns consideră astfel că sportivii care au alergat în pantofi Nike au avut un avantaj față de ceilalți, încălțările respective creând de altfel controverse și în anii trecuți. Totuși, ele nu sunt interzise de regulamente, chiar dacă producătorul însuși consideră, firesc, că pantofii săi sunt mai buni decât ceilalți.

Tehnologia nu este propriu-zis nouă, căci ea a fost introdusă în pantofii de alergare stradală în urmă cu câțiva ani. La Tokyo au mai contat însă și pistele de alergare, mai ales când vine vorba de doborârea unor recorduri stabilite în trecut, pe altfel de piste.

Suprafața pistei a fost furnizată de producătorul italian Mondo, care a și declarat că obiectivul său principal este “maximizarea vitezei sportivilor și îmbunătățirea performanțelor acestora”. Peste 280 de recorduri mondiale au fost stabilite pe pistele companiei înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar Geoff Burns spune că pista funcționează pe același principiu ca și ghetele Nike, oferind mai multă forță sportivilor, la fiecare pas.

Au fost voci care au spus că evoluțiile tehnologice sunt similare, din punct de vedere al integrității performanței sportive cu dopajul. Totuși Geoff Burns a subliniat la CNN că nici pantofii de la Nike, nici pista de alergare de la Mondo nu încalcă niciun regulament și nu se poate considera că cineva a trișat, dar evoluția tehnologică împiedică compararea performanțelor sportivilor de astăzi cu cele ale deținătorilor de recorduri anterioare.

Analiza integrală pe CNN

Articole similare