Marea Arabiei. Nava încărcată cu bitum din largul Emiratelor Arabe Unite și amenințată ieri de o posibilă deturnare, este acum în siguranță. Autoritățile britanice spun că persoanele înarmate care urcaseră la bord au părăsit vaporul.

Comandamentul operațiunilor maritime comerciale din Marea Britanie (UKMTO) a declarat că ceea ce descrisese ieri drept un potențial incident de deturnare s-a încheiat, dar nu a oferit mai multe detalii și nici nu a precizat numele navei implicate. Sistemul automatic de identificare pe mare arăta miercuri dimineață că statusul vaporului Asphalt Princess era “Sub comandă, folosind motorul”, după ce ieri acesta fusese “Fără comandă”. 

Presa britanică a transmis ieri că, potrivit mai multor agenții de securitate, un grup de opt sau nouă persoane înarmate, suspectate că ar fi militanți susținuți de Iran, au pus stăpânire pe transportatorul de bitum Asphalt Princess. Oficialii iranieni au negat această acuzație. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate iraniene, Abolfazl Shekarchi, a numit raportările unor incidente maritime și deturnări în zona Golfului Oman drept un fel de război psihologic care pregătește terenul pentru noi perioade de aventurism”. 

Tensiunile au crescut în regiune după ce, săptămâna trecută, a avut loc un atac asupra unei nave israeliene, în care doi membri ai echipajului, un român și un britanic, au fost uciși. SUA, Israel, Marea Britanie și ulterior și România au acuzat Iranul pentru acest incident, dar Teheranul a respins de asemenea orice legătură.

Sursa: Reuters.

Articole similare