SUA. Comitetele de strângere de fonduri ale lui Donald Trump aveau peste 100 de milioane de dolari în conturi la începutul lunii iulie, o sumă uriașă pentru un fost președinte american, în această etapă a ciclului electoral.

sua-comitetele-de-strangere-de-fonduri-ale-lui-donald-trump-aveau-peste-100-de-milioane-de-dolari-in-conturi-la-inceputul-lunii-iulie,-o-suma-uriasa-pentru-un-fost-presedinte-american,-in-aceasta-etapa-a-ciclului-electoral.

Grupul de strângere de fonduri al lui Trump este format din două comitete de acțiune politică conservatoare (PAC) – “Save America” și “Make America Great Again”, la care se adaugă un comitet mixt de strângere de fonduri, separat de cele două. În total, Donald Trump a reușit să adune, în prima jumătate a acestui an, aproximativ 102 milioane de dolari, dar suma include și fondurile colectate în 2020, rămase din campania electorală și apoi transferate la dispoziția fostului președinte. 

Echipa lui Trump nu a reușit să cheltuiască decât 3 milioane de dolari în prima jumătate a acestui an, iar observatorii vieții politice americane consideră că o sumă atât de mare ce poate fi cel puțin parțial folosită de republicani pentru a prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților și Senatului, la alegerile parțiale din 2022, îi conferă lui Donald Trump un cuvânt greu de spus asupra viitorului Partidului Republican.

Adevărata problemă însă vine din faptul că bună parte din aceste sume, constată CNN, vin de la mici donatori online pe care fostul președinte îi motivează cu retorica fără temei a existenței unei fraude electorale ce a dus la pierderea alegerilor de anul trecut. De altfel, chiar Donald Trump spune că sumele strânse sunt “o dovadă clară că milioane de cetățeni ai Americii îi împărtășesc indignarea și doresc ca acesta să continue lupta pentru adevăr”

Politico.com observă că “scenariul este practic fără precedent: niciodată, în istorie, un fost președinte nu a adunat donații de nouă cifre pentru a finanța o operațiune politică.” Iar, dacă toate informațiile confirmă faptul că Trump va candida din nou în 2024, o schimbare a structurii politice în Congress (dominat acum la limită de democrați) în 2022, ar permite Partidului Republican să blocheze orice inițiativă majoră a Administrației Biden, în 2023 și 2024. 

Surse alternative: Reuters, CNN

Articole similare