Zona Euro a ieșit din recesiune. Economia țărilor membre a crescut pe medie cu 2% în trimestrul al doilea, însă rămâne cu 3% sub nivelul anterior pandemiei. Germania și Franța au înregistrat creșteri ceva mai moderate. 

zona-euro-a-iesit-din-recesiune-economia-tarilor-membre-a-crescut-pe-medie-cu-2%-in-trimestrul-al-doilea,-insa-ramane-cu-3%-sub-nivelul-anterior-pandemiei-germania-si-franta-au-inregistrat-cresteri-ceva-mai-moderate. 

Potrivit datelor Eurostat, economiile tuturor celor 19 state din Zona Euro au crescut în trimestrul al doilea, produsul intern brut (PIB) al zonei fiind cu +13,7% mai mare decât în același trimestru din 2020, dar cu 3% sub finalul anului 2019.

Germania și Franța au înregistrat creșteri trimestriale de +1,5% și, respectiv +0,9%, iar în Italia și Spania, țări ale căror economii au fost mai grav afectate de pandemie, creșterea s-a apropiat de 3%. A existat o revenire și mai puternică în Austria și Portugalia, acestea din urmă raportând creștere economică de 4,9%. 

Analiștii apreciază că activitatea economică în Zona Euro a fost trasă în jos în primele trei luni ale acestui an în mare de faptul că Germania s-a aflat în carantină națională ceea ce a dus la scăderea consumului. Datele Eurostat au mai arătat, totodată, că inflația Zonei Euro a accelerat la 2,2% în iulie de la 1,9% în iunie, cel mai mare ritm de creștere a prețurilor din ultimii trei ani.

Articole similare