Comisia Europeană cumpără de la Glaxo Smith Kline un tratament pentru Covid cu anticorpi monoclonali, care poate fi administrat pacienților care au simptome ușoare dar cu risc de a dezvolta forme severe ale bolii.

comisia-europeana-cumpara-de-la-glaxo-smith-kline-un-tratament-pentru-covid-cu-anticorpi-monoclonali,-care-poate-fi-administrat-pacientilor-care-au-simptome-usoare-dar-cu-risc-de-a-dezvolta-forme-severe-ale-bolii.

Sotrovimab (VIR-7831), este un medicament dezvoltat de firma britanică Glaxo Smith Kline în colaborare cu firma de biotehnologie VIR și se administrează pacienților cu coronavirus care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de Covid. Studiile în curs sugerează că tratamentul timpuriu poate reduce numărul pacienților care fac o formă mai gravă care să necesite spitalizare sau internare în unitățile de terapie intensivă.

Stella Kyriakides, comisar pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a declarat: “Ne-am angajat să avem cel puțin trei noi terapii autorizate până în octombrie. Acum livrăm un al doilea contract cadru care aduce pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, medicamentele sigure și eficiente vor juca un rol esențial în revenirea Europei la o nouă formă de normal“.

Anticorpii monoclonali sunt proteine dezvoltate în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Conform contractului-cadru actual cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa medicamentul Sotrovimab, dacă și când acesta este necesar, cu condiția de a fi primit fie autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație de comercializare (condiționată) la nivelul UE de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Sursă: Comunicat oficial.

Articole similare