Cotațiile internaționale ale cafelei Arabica au crescut numai azi cu 10%, după ce săptămâna trecută au înregistrat o creștere de 20%, din cauza unui val neobișnuit de frig care a afectat producția din Brazilia. Prețul cafelei este acum la cel mai mare nivel din ultimii șapte ani.

cotatiile-internationale-ale-cafelei-arabica-au-crescut-numai-azi-cu-10%,-dupa-ce-saptamana-trecuta-au-inregistrat-o-crestere-de-20%,-din-cauza-unui-val-neobisnuit-de-frig-care-a-afectat-productia-din-brazilia-pretul-cafelei-este-acum-la-cel-mai-mare-nivel-din-ultimii-sapte-ani.

Un front de aer polar, pătruns săptămâna trecută în Brazilia, a afectat sever o mare parte din culturile de cafea. Arborii de cafea sunt extrem de sensibili la îngheț, iar distrugerea lor nu afectează numai producția din acest an, ci și pe cea din următorii doi.

Conform estimările preliminare făcute de Agenția de Aprovizionare cu Alimente a guvernului brazilian, înghețurile de săptămâna trecută au afectat până la 200 de mii de hectare de culturi de cafea, aproximativ 11% din suprafața totală a culturilor Arabica din țară, o situație unică în ultimii aporape 30 de ani.

Chiar dacă mai mică, producția din acest an a fost în mare parte recoltată, dar temerile privind producția de anul viitor pot ține prețul cafelei la un nivel ridicat pe termen mai lung.

Pe piața futures, prețul cafelei Arabica a crescut cu aproximativ 35% de la sfârșitul lunii iunie, iar analiștii apreciază că prețul ar putea crește în continuare în următoarele săptămâni.

“Avem stocuri doar până în septembrie. Am ridicat prețurile deja de trei ori în acest an, în urma mișcărilor pieței, dar situația rămâne dificilă”, a declarat Luciane Carneiro Mendes, partener la Cafe Carneiro, o companie mică din Brazilia.

Starbucks și Nestle, care sunt printre cei mai mari procesatori de cafea și comercianți cu amănuntul din lume, au refuzat să comenteze posibilele efecte asupra industriei.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Unsplash/Janko Ferlič

Articole similare