Reportaj CNN. Un fost traducător afgan a fost decapitat de către talibani, după ce aceștia au aflat că a lucrat pentru armata SUA timp de un an și patru luni. În contextul retragerii trupelor americane, numeroși colaboratori se tem pentru viața lor.

reportaj-cnn-un-fost-traducator-afgan-a-fost-decapitat-de-catre-talibani,-dupa-ce-acestia-au-aflat-ca-a-lucrat-pentru-armata-sua-timp-de-un-an-si-patru-luni-in-contextul-retragerii-trupelor-americane,-numerosi-colaboratori-se-tem-pentru-viata-lor.

În timp ce se întorcea la locuința sa din Kabul pentru a sărbători sfârșitul Ramadanului, pe data de 12 mai, Sohail Pardis a fost oprit de forțele talibane, la un punct de control. Cu doar câteva zile înainte, traducătorul i-a povestit unui apropiat că a primit mesaje amenințătoare de la talibani, după ce au descoperit că acesta colaborase cu armata americană timp de 16 luni. 

Talibanii l-au acuzat de spionaj. Spuneau ca lucrează pentru americani și că este infidel față de țara sa, amenințând că el și familia sa vor fi uciși”, a declarat un apropiat al traducătorului pentru CNN.

Sohail Pardis a refuzat să oprească la punctul de control al talibanilor și a trecut cu viteză. Localnicii afgani care au fost martori au declarat că militanții au tras spre mașina traducătorului, iar acesta a încetinit. După ce mașina s-a oprit, Pardis a fost tras afară din mașină și decapitat. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai forțelor talibane a declarat pentru CNN că se vor analiza împrejurările “incidentului nefericit”, dar că cel mai probabil nu acesta este firul acțiunilor.

După ce forțele americane au început retragerea din Afganistan, nativii cu care acestea au intrat în contact, din diferite motive, sunt acum vizate de amenințările talibanilor, care câștigă control asupra unor zone din ce în ce mai mari ale Afganistanului. De altfel, aproximativ 18 mii de afgani care au lucrat cu armata americană au solicitat să beneficieze de un program de vize speciale pentru imigranți, care le-ar permite să meargă în Statele Unite.

Pe 14 iulie, Casa Albă a anunțat că lansează „Operațiunea Refugiul Aliaților”, un efort de mutare a miilor de interpreți și traducători afgani care au lucrat pentru SUA și ale căror vieți sunt acum în pericol. Evacuarea va începe în ultima săptămână a lunii iulie pentru solicitanții de Viză Specială pentru Imigranți (SIV) deja în curs de desfășurare.

Anterior, administrația Biden a menționat că este în discuții cu o mai multe țări pentru a-i primi pe refugiați până când SUA poate finaliza procesul lung de acordare a vizelor, semn clar că guvernul este conștient de amenințarea iminentă a talibanilor.

Acum trei luni, președintele Joe Biden a anunțat oficial decizia de a începe retragerea trupelor din Afganistan pe 1 mai. Procesul se va încheia pe 11 septembrie, iar, pe 8 iulie, Joe Biden s-a angajat să evacueze traducătorii afgani și familiile acestora care au lucrat alături de trupele americane. 

Sursa: CNN

Articole similare