Rusia a prezentat noul avion de vânătoare Suhoi “Șah-Mat”, de generația a cincea, în cadrul unui show aerian de la Moscova. Considerat un posibil rival pentru modelul NATO F-35, ar trebui să aibă primul zbor în 2023 și să intre în dotarea armatei ruse din 2026.

rusia-a-prezentat-noul-avion-de-vanatoare-suhoi-“sah-mat”,-de-generatia-a-cincea,-in-cadrul-unui-show-aerian-de-la-moscova-considerat-un-posibil-rival-pentru-modelul-nato-f-35,-ar-trebui-sa-aiba-primul-zbor-in-2023-si-sa-intre-in-dotarea-armatei-ruse-din-2026.

Rostec, conglomeratul de stat aerospațial și de apărare al Rusiei, a declarat că avionul are vizibilitate redusă, fiind greu de detectat de forțele inamice, are performanțe ridicate de zbor și va avea costuri de operare reduse. Viitorul avion invizibil are un singur motor și este pilotat de un singur om, ar trebui să aibă o viteză maxim de 1,8 Mach și o autonomie de 2.500 de kilometri.

Vladimir Putin, care a participat la prezentarea avionului a declarat că “aviația rusă are un potențial mare de dezvoltare, iar industria noastră de avioane continuă să creeze noi aeronave competitive”. Sub conducerea lui Putin, Rusia a investit puternic în noi arme și echipamente militare, atât pentru propriile forțe armate, cât și pentru a-și spori veniturile din exporturile de armament.

Dmitry Stefanovich, cercetător al Centrului pentru Securitate Internațională, Institutul Primakov de Economie Mondială și Relații Internaționale (IMEMO RAS) din Moscova, a declarat pentru CNN că noul avion de vânătoare Suhoi este probabil destinat exportului și cooperării tehnico-militare cu alte țări . “Aceasta este o ofertă care schimbă jocul pe piață”, a spus Stefanovich. “A trecut mult timp de când Rusia a produs avioane de luptă cu un singur motor. De foarte mult timp, nu au existat noi avioane de luptă ușoare rusești pe piață”. Țări precum Emiratele Arabe Unite, Argentina, Vietnam și India sunt potențiali cumpărători.

Rusia intenționează să producă 300 de aeronave în decurs de 15 ani, odată cu începerea producției de serie, potrivit lui Iuri Sliusar, șeful United Aircraft Corporation.

Sursă: Reuters.

Articole similare