INSP: “Scenariul principal pentru România arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi substanțial privind infectările și spitalizările. Este posibil ca un scenariu ca în Marea Britanie, în care ar fi mai puține decese decât in valurile anterioare, în cazul nostru să nu se materializeze.”

insp:-“scenariul-principal-pentru-romania-arata-ca-urmatorul-val-epidemic-cu-tulpina-delta-va-fi-substantial-privind-infectarile-si-spitalizarile-este-posibil-ca-un-scenariu-ca-in-marea-britanie,-in-care-ar-fi-mai-putine-decese-decat-in-valurile-anterioare,-in-cazul-nostru-sa-nu-se-materializeze.”

Institutul Național de Sănătate Publică arată că, după depășirea ultimului vârf epidemic, pandemia a urmat un trend descend în ultimele 60 de zile consecutive, fapt vizibil prin numărul de cazuri confirmate, numărul de decese, rata de pozitivitate și numărul persoanelor din secțiile de ATI. Media numărului de cazuri confirmate s-a stabilizat în jurul valorii de 40 de cazuri pe zi.

În acest context, INSP avertizează că, la sfârșitul lunii iulie, se pot înregistrat, în medie, până la 200 cazuri de coronavirus pe zi.

În raportul INSP se mai arată că:

  • Până în prezent, acoperirea vaccinală, anti-Covid, nu depășește 40% în nicio grupă de vârstă. Doar 1 din 3 persoane de peste 60 de ani au ales să se vaccineze.
  • Acoperirea vaccinală depășește 30% în doar 2,3% din totalul localităților din România.

  • În ultimele 30 de zile, media zilnică de persoane vaccinate a fost în jur de 10.000. Maximul a fost atins în luna aprilie.
  • Scenariul principal de luat în considerare pentru România ar fi cel care arata că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările.
  • Există o diferența semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârstă la risc (peste 60 de ani), între Marea Britanie si Romania, astfel încât
    acest tablou cu un număr de decese mai mic decât in valurile anterioare este posibil să nu se materializeze în cazul României.
  • În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național.
  • Având in vedere potențialul de evoluție a variantei delta in Romania și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții să rămână în vigoare în continuare.

În ceea ce privește restricțiile de călătorie, INSP spune că acestea “vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare. Decizia de renunțare la ele va depinde de imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum si de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național cat si internațional“.

Articole similare

autoritatile-au-introdus-grecia,-irlanda,-monaco,-maldive,-bahamas,-curacao-si-insulele-virgine-ale-statelor-unite-pe-lista-tarilor-din-zona-rosie-franta,-belgia,-israel,-statele-unite-ale-americii,-islanda,-honduras,-aruba-si-saint-marteen-au-intrat-in-zona-galbena-persoanele-vaccinate-si-copii-sub-6-ani-sunt-scutiti-de-la-carantina,-iar-cei-cu-varsta-intre-6-si-16-ani-sunt-exceptati-daca-prezinta-un-test-cu-rezultat-negativ-efectuat-cu-cel-mult-72-de-ore-inainte. 

Autoritățile au introdus Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite pe lista țărilor din zona roșie. Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Saint Marteen au intrat în zona galbenă. Persoanele vaccinate și copii sub 6 ani sunt scutiți de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 și 16 ani sunt exceptați dacă prezintă un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.