Ploile torențiale au produs în ultimele 24 de ore inundații în 29 de localități din 12 județe. În Neamț și Mureș, șapte mii de familii au rămas fără curent electric, din cauza avariilor.

ploile-torentiale-au-produs-in-ultimele-24-de-ore-inundatii-in-29-de-localitati-din-12-judete-in-neamt-si-mures,-sapte-mii-de-familii-au-ramas-fara-curent-electric,-din-cauza-avariilor.

Potrivit IGSU, județele afectate de inundații sunt Alba, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamți, Prahova și Timiș.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 22 localități din județele Mureș și Neamț, rezultând un număr de aproape 7.000 de consumatori finali nealimentați.

Situații deosebite au fost înregistrate în județele Alba, Dâmbovița, Iași și Neamț, acolo unde mai multe persoane au fost izolate, iar un bărbat a fost găsit decedat. În localitatea Bistra (AB), 3 persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuința inundată, iar în localitatea Durău (NT), 5 persoane au fost temporar izolate la o pensiune din cauza viiturilor. De asemenea, între localitățile Durău și Grințieș (NT), pe DJ 155F, s-a acționat cu utilaje de la autoritățile locale pentru deblocarea a 6 autoturisme cu 14 persoane surprinse de aluviuni pe carosabil.

În Campingul Zănoaga (DB), din cauza unei viituri, aproximativ 60 de persoane fără probleme medicale sunt blocate cu rulotele/autoturismele în camping. Pompierii așteaptă retragerea apei pentru ca acestea să poată părăsi zona în siguranță. În Hândrești (IS) un bărbat de 47 de ani a fost găsit decedat în albia pârâului din localitate, blocat între aluviuni și copaci. Potrivit IGSU, a fost probabil surprins de debitul crescut al apei în timp ce încerca să treacă prin albia pârâului.

Traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN1/PH), parțial afectat pe 2 drumuri naționale (DN 74/AB și DN75/A) din cauza aluviunilor și a unor podețe avariate de viituri și a fost temporar afectat pe 2 drumuri naționale ( DN 57/CS, DN 68A/TM) și 5 drumuri județene ( DJ 582/CS, DJ 761/HD, DJ 678E/HD, DJ 155F/NT și DJ 693/TM), din cauza arborilor căzuți pe carosabil.

La acest moment sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localități din județele Alba, Brașov, Dâmbovița și Prahova.

“Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora”, transmite IGSU.

Foto: ISU Neamț

Articole similare