Israel a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri noi din ultimele patru luni (peste 1.100). Guvernul transmite că ”singură, vaccinarea nu este suficientă pentru a depăși pandemia” și face apel la populație să respecte restricțiile încă în vigoare.

israel-a-inregistrat-sambata-cel-mai-mare-numar-de-cazuri-noi-din-ultimele-patru-luni-(peste-1100)-guvernul-transmite-ca-”singura,-vaccinarea-nu-este-suficienta-pentru-a-depasi-pandemia”-si-face-apel-la-populatie-sa-respecte-restrictiile-inca-in-vigoare.

Sâmbătă, Ministerul Sănătății a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost identificate 1.118 persoane infectate cu coronavirus. Potrivit raportărilor, în prezent sunt 6.622 de cazuri active de Covid, dintre care 63 sunt cazuri grave.

Nitzan Horowitz, noul ministrul al Sănătății din cabinetul premierului Naftali Bennett, a declarat pentru un post de televiziune că ”măsurile luate până acum de guvern au fost insuficiente pentru a controla pandemia. Vedem o creștere în privința cazurilor noi și a celor grave. Ce mai așteptăm? Să avem mii de cazuri în fiecare zi? Și sute de oameni în stare gravă? Să se umple spitalele? Trebuie să încetăm cu joaca”.

Și Nachman Ash, adjunctul ministrului, a declarat că ”probabil nu va urma o nouă perioadă de carantină la nivel național, dar nu putem exclude nicio variantă”. Acesta a făcut apel la populație să respecte regulile sanitare în vigoare, în vederea limitării răspândirii virusului.

Vineri, într-o ședință de lucru pe tema controlării pandemiei, premierul Bennett a constatat că ”vaccinurile singure nu sunt suficiente nu vor conduce la încheierea pandemiei. Deja vedem că protecția oferită în fața tulpinii Delta este mult mai slabă decât ne-am fi dorit”.

Presa națională scrie că oficiali din Ministerul Sănătății au cerut guvernului reintroducerea obligativității prezentării certificatelor verzi care atestă că o persoană este vaccinată, vindecată sau nu are Covid, pentru participarea la evenimente, precum și intrarea în restaurante, hoteluri sau săli de gimnastică.

De altfel, autoritățile israeliene au reitnrodus o serie de restricții, pe fondul numărului de cazuri zilnice în creștere: persoanele care intră pe teritoriul țării trebuie să se autoizoleze pentru 24 de ore sau până la aflarea rezultatului pentru un test Covid, chiar dacă posedă un certificat care atestă că sunt vaccinate, au mai efectuat teste Covid sau au trecut prin boală. De asemenea, la finalul lui iunie, masca de protecție a redevenit obligatorie în spațiile publice din interior, la numai zece zile după eliminarea măsurii. Totodată, din 21 iulie, vor fi reinstituite restricții în privința evenimentelor private, cum sunt nunțile sau aniversările. Proprietarii localurilor care nu se conformează vor fi amendați cu 1.500 de dolari.

În prezent, 5,7 milioane de israelieni au primit cel puțin o doză de ser anti-Covid, dintre care 5,2 au primit schema completă. Estimativ, statul are o populație de nouă milioane de locuitori.

Surse alternative: Times of Israel, Jerusalem Post.

Articole similare