Un studiu citat de Comitetul de Vaccinare al României arată că procentul de vaccinare anti-Covid este motivul pentru care numărul deceselor cauzate de Covid este mai mic în Marea Britanie decât în Africa de Sud, deși ambele state raportează un număr zilnic mare de infectări.

un-studiu-citat-de-comitetul-de-vaccinare-al-romaniei-arata-ca-procentul-de-vaccinare-anti-covid-este-motivul-pentru-care-numarul-deceselor-cauzate-de-covid-este-mai-mic-in-marea-britanie-decat-in-africa-de-sud,-desi-ambele-state-raporteaza-un-numar-zilnic-mare-de-infectari.

Studiul arată că, deși în ambele țări este o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi de Covid, Marea Britanie raportează un număr semnificativ mai mic de decese asociate Covid decât Africa de Sud. 

În condițiile valului curent de Covid (majoritar varianta Delta), Marea Britanie a raportat, până miercuri, o medie săptămânală de 34.900 de cazuri noi de coronavirus pe zi (500 cazuri zilnice la un milion de cetățeni), iar Africa de Sud, o medie săptămânală de 17.700 cazuri (300 cazuri zilnice la un milion de cetățeni). 

Totuși, în ceea ce privește decesele cauzate de infectarea cu coronavirus, Marea Britanie a înregistrat, până miercuri, o medie de 33 decese zilnice (0,5 decese / milion de cetățeni / zi), iar Africa de Sud a raportat o medie de 365 decese zilnice (6,15 decese / milion de cetățeni / zi). 

Așadar, potrivit studiului, rata deceselor zilnice raportata la populație este de 12 ori mai mică în Marea Britanie, deși are un număr mai mare de infecții raportate zilnic decât Africa de Sud.

Potrivit studiului, acest lucru se datorează următoarelor motive: 

  • Procentul de vaccinare anti-Covid în Marea Britanie este mult mai mare decât cel din Africa de Sud;
  • Populația de risc, cu șanse mai mari de dezvoltare a unei forme mai grave a bolii, care duce la spitalizare și deces, este vaccinată în procent foarte mare în Regatul Unit (85-90% în rândul vârstnicilor). 

Marea Britanie a vaccinat anti-Covid, până la acest moment, peste 65% din populație cu o singură doză și peste 50% cu schemă completă. Rata de vaccinare în rândul persoanelor considerate vulnerabile este 85-90%. 

În comparație, Africa de Sud a vaccinat anti-Covid, până la acest moment, 6% din populație cu cel puțin o doză și 2% cu schemă completă.

Deși, în Marea Britanie, numărul de cazuri zilnice de coronavirus este în creștere, majoritatea sunt înregistrate în rândul tinerilor nevaccinați, care reprezintă, de asemenea, două treimi dintre cazurile de infectare cu varianta Delta. 

Sursa: Comitetul de Vaccinare al României, UK Gov

Articole similare