NASA a repornit telescopul spațial Hubble, trecând la un computer de rezervă, după o lună de la defecțiune. Echipa monitorizează activitatea, urmând ca telescopul să își reia funcțiile la capacitate maximă din weekend.

nasa-a-repornit-telescopul-spatial-hubble,-trecand-la-un-computer-de-rezerva,-dupa-o-luna-de-la-defectiune-echipa-monitorizeaza-activitatea,-urmand-ca-telescopul-sa-isi-reia-functiile-la-capacitate-maxima-din-weekend.

Telescopul Spațial Hubble nu mai funcționa de pe 13 iunie, după ce computerul care controlează instrumentele științifice de la bord a generat o eroare. NASA a încercat de mai multe ori să-l repornească, dar primele trei operațiuni nu au avut succes.

Echipa Hubble monitorizează acum hardware-ul pentru a se asigura că totul funcționează corect. NASA a început, de asemenea, procesul de recuperare a instrumentelor științifice stocate în safe mode de la data defecțiunii. Această activitate este de așteptat să dureze peste o zi.

Nu este pentru prima dată când Hubble are probleme tehnice în spațiu, telescopul fiind lansat la bordul navei spațiale Discovery în 1990. În ciuda unui defect la oglinda sa principală care a fost remediat în 1993, Hubble a surprins în mod constant unele dintre cele mai uluitoare imagini ale cosmosului.

Datele adunate cu ajutorul Hubble au fost utile pentru publicarea a peste 18 mii de lucrări științifice.

Surse alternative: NASA, Space.com

Articole similare