China. Președintele Xi a declarat că “epoca unei Chine sacrificată și agresată s-a încheiat pentru totdeauna” și s-a angajat să realizeze “reunificarea” cu Taiwan. Cu valoare de program politic, declarațiile au fost făcute în piața Tienanmen, la aniversarea a 100 de ani de la înființarea PCC.

china-presedintele-xi-a-declarat-ca-“epoca-unei-chine-sacrificata-si-agresata-s-a-incheiat-pentru-totdeauna”-si-s-a-angajat-sa-realizeze-“reunificarea”-cu-taiwan-cu-valoare-de-program-politic,-declaratiile-au-fost-facute-in-piata-tienanmen,-la-aniversarea-a-100-de-ani-de-la-infiintarea-pcc.

Partidul Comunist Chinez a sărbătorit 100 de ani de la înființarea sa cu o ceremonie uriașă în Piața Tiananmen, iar președintele Xi Jinping a transmis mesaje care au fost recepționate ca fiind agresive de către analiștii politicii externe a Chinei.

“Oamenii din China sunt buni la distrugerea lumii vechi, dar au creat și o lume nouă”, a spus Xi. În timpul discursului său președintele chinez a arătat că “trebuie accelerată modernizarea apărării naționale și a forțelor armate”, menționând că dorește să realizeze “reunificarea completă” a țării și să “distrugă” orice efort de independență a Taiwanului. La scurt timp după aceea, Taiwanul a răspuns că este hotărât să-și apere suveranitatea și democrația.

Între timp, în Hong Kong, mii de polițiști au fost desfășurați în anticiparea unor eventuale proteste prilejuite cu ocazia serbărilor aniversare ale PCC.

În cei opt ani de când se află la conducerea Chinei, Xi Jinping a abordat reforme majore de politică internă, prin lansarea unei campanii anticorupție dar și prin intervenții dure împotriva oricăror  dizidenți. Pe plan extern s-a străduit să stimuleze influența globală a Chinei prin investiții în diferite țări, inclusiv a celor occidentale.

Articole similare