Eurostat. Numărul persoanelor din afara câmpului muncii a scăzut anul trecut în cel mai rapid ritm în Malta, Letonia și România. La nivelul UE, ponderea acestora a crescut, după aproape două decenii.

eurostat-numarul-persoanelor-din-afara-campului-muncii-a-scazut-anul-trecut-in-cel-mai-rapid-ritm-in-malta,-letonia-si-romania-la-nivelul-ue,-ponderea-acestora-a-crescut,-dupa-aproape-doua-decenii.

Eurostat arată că procentul persoanelor care au vârste între 15 și 64 de ani, neangajate, a crescut anul trecut după mai mulți ani de scădere. Dacă în 2002, media europeană era 32%, în 2019 a fost de 26,6%, iar anul trecut a crescut ușor până la 27,1%.

Ponderea a scăzut cel mai mult în Malta (-1,2 puncte procentuale comparativ cu 2019), Letonia (-0,9 puncte) și România (-0,6 puncte). La polul opus se află Spania, Italia (ambele cu +1,6 puncte) și Irlanda (+1,4 puncte.

Printre țările cu cele mai multe persoane în afara pieței muncii, raportat la populația activă, se află: Italia (36%), Croația (33%), Grecia (32,6%), Belgia (31,4%) și România (30,8%). De cealaltă parte, se regăsesc Suedia (17,5%), Olanda (19%), Estonia, Germania și Danemarca (toate sub 21%).

Conform metodologiei biroului de statistică, în această categorie se află cei care nu sunt angajați, nu au aplicat pentru șomaj, nu își caută un job sau nu pot lucra (elevi/studenți, pensionari, bolnavi etc.).

Articole similare