Germania. Un cercetător rus dintr-o universitate germană (neprecizată), a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Este acuzat că a primit bani de la serviciile secrete ale Moscovei, în schimbul unor informații.

germania-un-cercetator-rus-dintr-o-universitate-germana-(neprecizata),-a-fost-arestat-pentru-spionaj-in-favoarea-rusiei-este-acuzat-ca-a-primit-bani-de-la-serviciile-secrete-ale-moscovei,-in-schimbul-unor-informatii.

Suspectul, identificat doar ca Ilnur N, a fost arestat vineri, în urma perchezițiilor desfășurate la locuința sa și la locul de muncă. Procurorii federali au declarat că a lucrat ca asistent de cercetare pentru un profesor de știință și tehnologie la o universitate germană, dar nu au oferit niciun alt detaliu.

Bărbatul este acuzat că s-a întâlnit de cel puțin trei ori cu un membru al unui serviciu de informații rus, între octombrie anul trecut și luna aceasta, dar nu este clar ce fel de informații i-a transmis. Se știe doar că a primit sume de bani.

Rusia nu a răspuns încă la incident, dar relațiile dintre Berlin și Moscova au fost tensionate în ultimii ani. În 2015, Germania a acuzat Rusia de atacul cibernetic desfășurat asupra parlamentului, iar în 2019 un rus a fost acuzat că a ucis un bărbat georgian în centrul Berlinului, la ordinele Kremlinului. Anul trecut Germania s-a implicat activ în salvarea lui Alexei Navalnîi, după ce acesta a fost otrăvit, și a condamnat acțiunile Moscovei.

Surse alternative: AP, Euronews.

Articole similare