Iran. Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a câștigat alegerile prezidențiale încă din primul tur. Acesta este un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei. 

iran-ultraconservatorul-ebrahim-raisi-a-castigat-alegerile-prezidentiale-inca-din-primul-tur-acesta-este-un-apropiat-al-ayatollahului-ali-khamenei. 

Potrivit primelor rezultate parțiale oficiale, Ebrahim Raisi, a câștigat alegerile prezidențiale din țară cu 62% din voturi. Președintele Comisiei Electorale a anunțat că Raisi a obținut 17,8 milioane de voturi, din cele 28,6 milioane de buletine de vot numărate, comparativ cu cele 3,3 milioane obținute de candidatul clasat pe locul al doilea. Raisi, un protejat al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a beneficiat și de descalificarea celor mai puternici contracandidați.

Oponenții săi, inclusiv doi candidați ultraconservatori, Mohsen Rezai și Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi, și un reformist Abdolnasser Hemmati, l-au felicitat în mod explicit pe Raisi. Candidatul moderat Abdolnasser Hemmati, fost șef al Băncii Centrale a scris un mesaj pe Twitter: ”Sper că administrația dumneavoastră va oferi motive de mândrie Republicii Islamice Iran, va îmbunătăți economia și viața cu confort și bunăstare pentru marea națiune a Iranului”.

Președintele în exercițiu, Hassan Rouhani, a declarat într-un discurs televizat sâmbătă că succesorul său a fost ales, fără a-l numi pe câștigător. “Felicit oamenii pentru alegerea lor“, a spus Rouhani. „Felicitările mele oficiale vor veni mai târziu, dar știm cine a obținut suficiente voturi la aceste alegeri și cine este ales astăzi de către popor”.

Ebrahim Raisi, în vârstă de 60 de ani, este șeful sistemului judiciar al națiunii din 2019 și face parte din grupul ultraconservator care nu are încredere în Statele Unite. Raisi este cunoscut pentru implicarea sa ca procuror în executarea a mii de prizonieri politici la sfârșitul anilor ’80. Totodată, UE și SUA au impus sancțiuni împotriva lui Raisi pentru rolul său în încălcările drepturilor omului, care au avut loc în Iran în timpul protestelor anti-guvernamentale la nivel național din 2019.

Surse alternative: Euronews, DW.

Articole similare