Sinteza obiectivelor asumate la summitul G7. Liderii s-au angajat să doneze un miliard de doze de vaccinuri anti-Covid, să adopte un impozit global pentru multinaționale și să creeze un fond de 100 de miliarde de dolari, pentru dezvoltarea economiilor țărilor sărace.

sinteza-obiectivelor-asumate-la-summitul-g7-liderii-s-au-angajat-sa-doneze-un-miliard-de-doze-de-vaccinuri-anti-covid,-sa-adopte-un-impozit-global-pentru-multinationale-si-sa-creeze-un-fond-de-100-de-miliarde-de-dolari,-pentru-dezvoltarea-economiilor-tarilor-sarace.

În timpul unei conferințe de presă, premierul britanic Boris Johnson a precizat că liderii G7 nu au ajuns la un consens în privința ridicării drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile anti-Covid: Vrem să încurajăm răspândirea vaccinului la nivel mondial, dar și inovația în domeniul medical”. A explicat că o parte din miliardul de doze donate vor fi alocări directe, iar restul vor ajunge la țările nevoiașe prin programul Covax al OMS.

De asemenea, liderii G7 au convenit să ceară o nouă anchetă ”lămuritoare” în privința originii virusului Sars-Cov-2, care provoacă boala Covid-19, și să sprijine organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

În privința schimbărilor climatice, G7 a anunțat că urmărește să atingă neutralitatea climatică până în 2050 și să-și înjumătățească nivelul emisiilor în acest deceniu. De asemenea, a anunțat un pachet de sprijin anual de 100 de miliarde de dolari pentru țările sărace, care să le ajute în lupta cu combaterea schimbărilor climatice și în revenirea economiei după pandemie.

Grupul celor șapte țări a decis și aplicarea unui impozit de 15% pentru multinaționale, măsură menită să descurajeze ”paradisurile fiscale”. 

În aceeași rezoluție, liderii au condamnat ”practicile economice anti-concurențiale ale Chinei”, căreia i-a cerut să nu mai persecute minoritatea uigură și să respecte libertățile provinciei Hong Kong. Totodată, au condamnat deturnarea avionului Ryanair, comandată de Aleksandr Lukașenko și au cerut încetarea conflictului din regiunea ethiopiană Tigray. În privința Rusiei, au cerut tragerea la răspundere a hackerilor responsabili de atacurile asupra altor țări, precum și încetarea acțiunilor de destabilizare pe care Moscova le susține.

Comunicatul integral lansat de G7:

Carbis Bay G7 Summit Communique PDF 430KB 25 Pages 3

Surse alternative: BBC, DW.

Articole similare