Washington Post: Administrația Biden va cumpăra 500 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid produse de Pfizer, pe care le va dona statelor care nu își permit vaccinuri.

washington-post:-administratia-biden-va-cumpara-500-de-milioane-de-doze-de-vaccin-impotriva-covid-produse-de-pfizer,-pe-care-le-va-dona-statelor-care-nu-isi-permit-vaccinuri.

Informația a fost dezvăluită publicației Washington Post de către trei surse apropiate administrației. Potrivit acestora, președintele Biden va anunțat demersul în această săptămână, la summit-ul G7 găzduit de Marea Britanie. 

Pentru moment, Casa Albă și producătorul Pfizer nu au făcut comentarii despre subiect. Recent, președinția americană a anunțat că va dona 80 de milioane de doze de ser anti-Covid țărilor sărace, dintre care 60 de milioane vor ajunge în stocurile programului COVAX, iar restul vor fi donații directe. 

The Post notează că strategiile de reducere a decalajelor între țări privind procentul populației vaccinate, precum și un plan de încheiere a pandemiei de coronavirus vor fi teme centrale ale summit-ului G7, în condițiile în care până acum aceste eforturi au fost fragmentare și s-au rezumat în special la acțiuni de donație directă. Administrația Biden a fost supusă unei presiuni din partea democraților din Congresul american, care au cerut un efort mai susținut pentru ajutorarea țărilor sărace. De altfel, administrația a fost de acord să ridice brevetele de proprietate pentru serurile anti-Covid, un demers respins însă de UE.

Prin programul COVAX, OMS a reușit să furnizeze unui număr de 129 de țări circa 81 de milioane de doze, dar s-a îndepărtat de obiectivul de a vaccina 20% din populația țărilor sărace până la finalul anului. Spre comparație țări precum SUA sau Marea Britanie au depășit deja o acoperire vaccinală de 50% din populație, în timp ce în Africa nici 2% din persoane nu au primit măcar o doză.

Sursa: Washington Post.

Articole similare