Tribunalul de la Haga a menținut decizia de condamnare la închisoare pe viață a lui Ratko Mladic. Fostul general sârb a fost găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995).

tribunalul-de-la-haga-a-mentinut-decizia-de-condamnare-la-inchisoare-pe-viata-a-lui-ratko-mladic-fostul-general-sarb-a-fost-gasit-vinovat-de-genocid,-crime-impotriva-umanitatii-si-crime-de-razboi-in-timpul-razboiului-din-bosnia-(1992-1995).

Instanța ONU a decis să păstreze sentința de închisoare pe viață, pentru rolul jucat de Mladic în uciderea a circa 8.000 de bosniaci musulmani în localitatea Srebrenica, în 1995, cea mai mare atrocitate produsă în Europa după Al Doilea Război Mondial, consemnează BBC.

În cadrul apelului, apărătorii lui Mladic au criticat prima decizie și au spus că generalul ”era departe de Srebrenica, în momentul producerii masacrului”. Ratko Mladic a fost printre ultimii responsabili pentru genocid judecați de Tribunalul Internațional de la Haga al ONU.

Supranumit “Măcelarul din Balcani”, Ratko Mladic a fost condamnat în noiembrie 2017 la închisoare pe viață, dar a făcut apel. Mladic a fost arestat în 2011.

Genocidul a avut loc în contextul conflictului din interiorul Iugoslaviei, care a culminat cu spargerea țării în mai multe state (până în 1999), astăzi Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina.

Pe parcursul ”Războiului Bosniac”, între 1992 și 1995, trupele armatei sârbilor bosniaci au ocupat o mare parte din teritoriul Bosniei de astăzi și au forțat peste 2,2 milioane de persoane să-și părăsească locuințele. Pe parcursul celor trei ani, peste 100 de mii de persoane au murit.

Surse alternative: BBC, CNN.

Articole similare