Germania. Directorii serviciilor de informații spun că spionajul Rusiei este la fel de activ ca în perioada Războiului Rece, iar modul de acțiune al Moscovei “este mai brutal”. Consideră însă că extremismul de dreapta este cea mai mare amenințare la adresa securității.

germania-directorii-serviciilor-de-informatii-spun-ca-spionajul-rusiei-este-la-fel-de-activ-ca-in-perioada-razboiului-rece,-iar-modul-de-actiune-al-moscovei-“este-mai-brutal”-considera-insa-ca-extremismul-de-dreapta-este-cea-mai-mare-amenintare-la-adresa-securitatii.

Recunoaștem că Rusia și-a crescut semnificativ activitatea. Kremlinul are un interes de informații foarte complex în Germania în aproape toate domeniile politice. Nivelul atins este cel din epoca Războiului Rece, a declarat Thomas Haldenwang, șeful agenției interne de informații (BfV).

Haldenwang a mai spus că Rusia folosește agenți pentru a încerca ”să stabilească contactul în mediul factorilor de decizie politică”.

“Metodele Moscovei devin mai dure și modalitățile de acțiune mai brutale, a adăugat șeful BfV, amintind asasinarea unui bărbat georgian în Berlin în 2019, pentru care agenția învinovățește guvernul rus.

Bruno Kahl, Președintele Agenției Externe de Informații din Germania (BND), a avertizat asupra controlului Rusiei și Chinei. Acesta spune că există o schimbare a principiilor morale, abordarea este mai dură, iar interesele sunt dezvăluite mai deschis decât în trecut. Rusia și China încearcă prin toate metodele posibile să-și asigure avantajele”.

Cu toate acestea, Haldenwang subliniază că extremismul de dreapta este cea mai mare amenințare la adresa securității și democrației Germaniei, făcând referire la grupurile teroriste și la partidele politice de dreapta, care câștigă popularitate. Totodată, Agențiile de informații sunt îngrijorate de propaganda online a acestor grupări. 

Sursa: Deutsche Welle

Articole similare