Raport INSP. În ultima săptămână au fost identificate patru cazuri de infectare cu tulpina indiană a Covid-19, trei cu cea braziliană și alte 19 cu cea britanică. Până acum, au fost depistate peste 1.400 de persoane care au contractat noile variante ale virusului.

raport-insp-in-ultima-saptamana-au-fost-identificate-patru-cazuri-de-infectare-cu-tulpina-indiana-a-covid-19,-trei-cu-cea-braziliana-si-alte-19-cu-cea-britanica-pana-acum,-au-fost-depistate-peste-1400-de-persoane-care-au-contractat-noile-variante-ale-virusului.

În săptămâna 24-30 mai, au fost comunicate către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) rezultatele a 25 de secvențieri, în urma cărora au fost identificate trei cazuri de infectare cu tulpina braziliană (Gamma), patru cu tulpina indiană (Delta) și 19 cu cea britanică (Alpha). 

Până acum, au fost transmite către INSP rezultatele a 2020 de secvențieri, în urma cărora au fost identificate: 1.394 de cazuri cu varianta britanică, 15 cu cea braziliană, 23 cu cea indiană și zece cu cea sud-africană.

Mutația E484K a fost depistată la: 

  • La unul din cazuri, având județ de infectare Suceava.
  • La unul din cazuri, având județ de infectare Ilfov.
  • La unul din cazuri, având localitate de infectare București.
  • La unul din cazuri, având județ de infectare Galați.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

INSP mai precizează că în acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta (indiană).

Articole similare