NASA anunță două misiuni către Venus, la 30 de ani distanță de la ultima misiune pe cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar. Vor avea sarcina de a analiza atmosfera și structura geologică a planetei.

nasa-anunta-doua-misiuni-catre-venus,-la-30-de-ani-distanta-de-la-ultima-misiune-pe-cea-mai-fierbinte-planeta-din-sistemul-solar-vor-avea-sarcina-de-a-analiza-atmosfera-si-structura-geologica-a-planetei.

Fiecare misiune va avea un buget de 500 de milioane de dolari și sunt programate să aibă loc în anii 2028 și 2030. Bill Nelson, administratorul Agenției Spațiale Americane, spune că ”astfel vom avea șansa de a ne întoarce într-un loc în care n-am mai fost de peste 30 de ani, de la programul Magellan, din 1989. Vom investiga cum Venus a devenit un adevărat loc al infernului, unde plumbul se topește pe suprafața sa”.

Prima misiune, Davinci+, va studia atmosfera gazoasă a planetei, în încercarea de a înțelege cum s-a format și cum a evoluat, dar și dacă pe Venus a existat vreodată un ocean. De asemenea, va trimite și primele imagini de înaltă calitate cu straturile de roci, pentru ca cercetătorii să poată observa dacă suprafețele de uscat sunt așezat pe plăci tectonice, întocmai precum continentele de pe Pământ.

A doua misiune, Veritas, va carta suprafața lui Venus, în vederea studierii configurației geologice. În acest sens, experții vor putea determina dacă planeta are încă activitate vulcanică sau cutremure.

În ultimii 30 de ani, pe planeta vecină a ajuns o misiune japoneză (în 2010), dar și o sondă a Agenției Spațiale Europene (în 2005). Pe suprafața lui Venus, a doua planetă de la Soare, se înregistrează temperaturi de 500 de grade Celsius, amintește BBC.

Surse alternative: BBC, Euronews.

Foto: Buradaki | Dreamstime.com

Articole similare