Comisia Europeană propune ca minorii cu vârste sub 12 ani, cu părinții vaccinați cu schema completă, să fie exceptați de la măsura carantinării, indiferent de țara din care se întorc în UE. În cazul copiilor mai mici de șase ani, recomandă exceptarea de la testarea anti-Covid.

comisia-europeana-propune-ca-minorii-cu-varste-sub-12-ani,-cu-parintii-vaccinati-cu-schema-completa,-sa-fie-exceptati-de-la-masura-carantinarii,-indiferent-de-tara-din-care-se-intorc-in-ue-in-cazul-copiilor-mai-mici-de-sase-ani,-recomanda-exceptarea-de-la-testarea-anti-covid.

Comisia a mai recomandat Consiliului UE, compus din liderii celor 27 de state membre, ca:

 • persoanele vaccinate cu prima doză să nu fie plasate în carantină, similar celor cu schemă completă de vaccinare;
 • persoanele care pot dovedi că au trecut prin boală să nu mai fie testate pentru Covid, în următoarele 180 de zile de la un prim test negativ;
 • testele PCR să poată fi folosite la maximum 72 de ore după efectuare, iar cele rapide antigen la 48 de ore.

  De asemenea, instituția condusă de Ursula von der Leyen a propus și crearea unui mecanism de urgențe care să fie pus în aplicare în momentul în care situația epidemiologică se agravează semnificativ în anumite state. Prin acest mecanism, Consiliul poate dispune restricții de călătorie și pentru persoanele cu certificate digitale Covid.

  Comisia a adus în atenția Consiliului UE această serie de propuneri, întrucât ”situația epidemiologică se îmbunătățește, iar campaniile de vaccinare accelerează în țările Uniunii”.

  Certificatele digitale Covid, care vor facilita deplasarea în interiorul UE, au fost testate cu succes în România și urmează să fie folosite de la 1 iulie. Săptămâna trecută, Grecia anunța că deja este pregătită să le utilizeze.

  Sursa: comunicatul Comisiei Europene.

  Sursa foto: Tyler Nix/Unsplash.

  Articole similare