China a decis că va permite fiecărui cuplu să aibă până la trei copii. Este o schimbare majoră de politică față de limita din prezent, de doi copii, după ce datele recente au arătat o scădere dramatică a nașterilor în cea mai populată țară din lume.

china-a-decis-ca-va-permite-fiecarui-cuplu-sa-aiba-pana-la-trei-copii-este-o-schimbare-majora-de-politica-fata-de-limita-din-prezent,-de-doi-copii,-dupa-ce-datele-recente-au-aratat-o-scadere-dramatica-a-nasterilor-in-cea-mai-populata-tara-din-lume.

Schimbarea vine după ce datele recensământului recent au arătat că ritmul de creștere al populației a încetinit în ultimul deceniu la cel mai mic nivel din anii ’50, pe fondul legii introduse la sfârșitul anilor ‘70, conform căreia o familie putea avea un singur copil, impusă pentru a opri explozia demografică din acel moment. Familiile care au încălcat regulile s-au confruntat cu amenzi, pierderea locurilor de muncă și, uneori, avorturi forțate.

În 2016, Beijingul a permis o limită de doi copii pentru fiecare familie, însă reforma nu a reușit să inverseze scăderea ratei natalității, în ciuda unei creșteri în primii doi ani de la implementare.

Recensământul Chinei, publicat la începutul acestei luni, a arătat că aproximativ 12 milioane de copii s-au născut anul trecut – o scădere semnificativă față de cele 18 milioane din 2016, fiind și cel mai mic număr de nașteri înregistrate din anii 1960. Măsura pentru relaxarea politicii familiale era de altfel așteptată, după publicarea rezultatelor datelor recensământului.

Sursă: BBC

Articole similare