Un tribunal olandez obligă grupul petrolier Shell să-și reducă la jumătate emisiile de dioxid de carbon, până în 2030. Este pentru prima dată când o companie, nu un stat, este obligată în instanță să respecte prevederile Acordului Climatic de la Paris.

un-tribunal-olandez-obliga-grupul-petrolier-shell-sa-si-reduca-la-jumatate-emisiile-de-dioxid-de-carbon,-pana-in-2030-este-pentru-prima-data-cand-o-companie,-nu-un-stat,-este-obligata-in-instanta-sa-respecte-prevederile-acordului-climatic-de-la-paris.

Un tribunal din Haga a decis că Royal Dutch Shell a încălcat drepturile fundamentale ale omului, întrucât prin activitatea sa a contribuit la agravarea crizei climatice. Instanța a constatat că strategia Shell de a-și reduce emisiile de CO2 cu 20% până la finalul deceniului nu este suficientă și a cerut grupului anglo-olandez să își înjumătățească emisiile.

Friend of Earth Netherlands, un ONG de mediu, a salutat decizia tribunalului și a transmis că este fără precedent ca o instanță ”să oblige o companie, nu un stat, să respecte prevederile Acordului de la Paris”.

Compania a anunțat că va face apel și a explicat că ”deja investim miliarde de dolari în energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv încărcarea vehiculelor electrice, alimentare cu hidrogen, sursele regenerabile de energie și biocombustibili. Vrem să creștem cererea pentru aceste produse și să extindem și mai rapid noile noastre afaceri energetice”.

Surse alternative: CNN, DW.

Sursa foto: Facebook Shell.

Articole similare