STS anunță că a testat cu succes interconectarea la nivelul UE a certificatului digital Covid. Datele pentru certificat vor fi preluate automat din Registrul de Vaccinare (pentru vaccinați) și din aplicația Corona Forms (pentru cei cu test negativ Covid sau care au trecut prin boală).

sts-anunta-ca-a-testat-cu-succes-interconectarea-la-nivelul-ue-a-certificatului-digital-covid-datele-pentru-certificat-vor-fi-preluate-automat-din-registrul-de-vaccinare-(pentru-vaccinati)-si-din-aplicatia-corona-forms-(pentru-cei-cu-test-negativ-covid-sau-care-au-trecut-prin-boala).

În comunicatul dat presei astăzi, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat că sistemul informatic pentru generarea certificatelor digitale Covid transmite elementele de siguranță către rețeaua europeană și astfel, datele pot fi validate în orice stat UE.

În cadrul testului, desfășurat în comun cu Letonia, cheile certificatelor au fost încărcate în portalul UE. Prin intermediul unei chei private, certificatele au fost semnate și validate. Datele trimise către gateway-ul european vor fi preluate din platforma de vaccinare, în cazul persoanelor imunizate, sau din Corona-Forms, în cazul celor care s-au vindecat de Covid sau care au test negativ.

Serviciul de Telecomunicații reamintește că certificatul conține doar informațiile personale esențiale: nume, prenume, data nașterii, statut emitent, un cod unic de identificare și datele privind vaccinarea, vindecarea de Covid sau rezultatul unui test negativ. Certificatele vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

”Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Ele urmează să fie implementate la începutul lunii iulie”, încheie STS comunicatul de presă.

Modelul certificatului digital Covid

Certificat emis pentru persoanele vindecate de COVID-19:

Certificat emis pentru persoanele care au efectuat un test pentru coronavirus:

Certificat pentru persoanele vaccinate:

Articole similare