Directorul Ryanair, despre aterizarea forțată a avionului la Minsk: A fost o acțiune susținută de stat, aparent orchestrată de agenți KGB. Avem motive să credem că agenții serviciului se aflau la bordul aeronavei.

directorul-ryanair,-despre-aterizarea-fortata-a-avionului-la-minsk:-a-fost-o-actiune-sustinuta-de-stat,-aparent-orchestrata-de-agenti-kgb-avem-motive-sa-credem-ca-agentii-serviciului-se-aflau-la-bordul-aeronavei.

Într-un interviu acordat Politico, Michael O’Leary – directorul executiv al Ryanair, a declarat că ceea ce s-a întâmplat cu zborul Atena – Vilnius este ”un caz de deturnare susținut de stat, un act de piraterie susținut de stat. Echipa noastră a făcut o treabă fenomenală că a reușit să plece din Minsk cu aproape toți pasagerii, după șase ore”.

”Este clar că ținta autorităților belaruse a fost jurnalistul Roman Protasevici, alături de însoțitorii săi. Avem motive să credem că agenți ai KGB s-au aflat chiar la bordul avionului deturnat”, a mai spus O’Leary.

Directorul companiei irlandeze a mai precizat că ”vom realiza o prezentare detaliată a evenimentului, împreună cu NATO și reprezentanți ai UE. A fost ceva înspăimântător pentru pasagerii și echipajul nostru, care au fost percheziționați și au fost păziți cu arma”.

Politico notează că operatorul de zbor ia în calcul să devieze ruta zborului Atena – Vilnius prin Polonia, pentru a nu mai trece pe deasupra spațiului aerian al Belarusului.

Atât NATO, cât și UE au cerut o anchetă internațională cu privire la aterizarea forțată a avionului Ryanair, de duminică. Reprezentanții blocului comunitar european au transmis că vor discuta sancțiuni suplimentare în privința Belarusului, iar comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a informat că va recomanda evitarea spațiului aerian al țării.

Surse alternative: Politico, Reuters.

Articole similare