Studiu. Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt aproape la fel de eficiente și împotriva tulpinii indiene a coronavirusului, dar după a doua doză. Protecția este totuși mai scăzută după prima doză față de cea conferită împotriva tulpinii britanice.

studiu-vaccinurile-pfizer-si-astrazeneca-sunt-aproape-la-fel-de-eficiente-si-impotriva-tulpinii-indiene-a-coronavirusului,-dar-dupa-a-doua-doza-protectia-este-totusi-mai-scazuta-dupa-prima-doza-fata-de-cea-conferita-impotriva-tulpinii-britanice.

Realizat de Sistemul de Sănătate Publică din Anglia (PHE), studiul arată că atât vaccinul Pfizer/BioNTech, cât și cel de la AstraZeneca au, practic, aceeași eficiență împotriva tulpinii indiene ca și împotriva tulpinii britanice, dar asta numai după imunizarea completă, cu ambele doze.

Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi eficient în 88% din cazuri de infectare cu varianta indiană, la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficacitate față de varianta britanică. După imunizarea completă cu cel de la AstraZeneca, eficiența a fost de 60% față de varianta indiană, comparativ cu 66% față de varianta britanică.

Eficiența celor două vaccinuri, după prima doză, este totuși ceva mai scăzută – doar 33% dintre cei vaccinați fiind protejați de contractarea tulpinii indiene, comparativ cu 50%, eficiența după prima doză în fața tulpinii britanice. Totuși, PHE precizează că este posibil ca cei infectați după prima doză de vaccin cu tulpina indiană să nu dezvolte o formă severă a bolii.

Studiul a fost efectuat pe 12.675 de cazuri secvențiate, între 5 aprilie și 16 mai, pe toate grupele de vârstă, dar numai 1.054 din aceste cazuri au fost din varianta indiană.

Sursă alternativă: BBC

Articole similare