Belarus. Aviația militară a interceptat cursa Ryanair Atena-Vilnius și a forțat-o să aterizeze, sub pretextul că la bord s-ar afla o bombă. După aterizare, un jurnalist aflat la bord, opozant al regimului Lukașenko, a fost arestat.

belarus-aviatia-militara-a-interceptat-cursa-ryanair-atena-vilnius-si-a-fortat-o-sa-aterizeze,-sub-pretextul-ca-la-bord-s-ar-afla-o-bomba-dupa-aterizare,-un-jurnalist-aflat-la-bord,-opozant-al-regimului-lukasenko,-a-fost-arestat.

Informația privind plecare cursei din Belarus spre Lituania a fost furnizată la Digi 24 de comisarul european Adina Vălean. “Cred că la bord se aflau și câțiva români”, a declarat aceasta, precizând că această informație încă nu este certă.

Știrea inițială:

Un avion Ryanair care zbura, în această după amiază, din Grecia în Lituania a fost redirecționat către Minsk, iar imediat după aterizare, canalul de Telegram al opoziției a anunțat că Roman Protasevici, un fost editor al său, a fost reținut.

Belta, agenția de știri de stat din Belarus, a anunțat că președintele Lukașenko a dat personal ordinul de deturnare a avionului Ryanair către Minsk și că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis pentru a escorta cursa comercială.

Potrivit Nexta, nu a fost găsită nicio bombă la bord, dar pretextul a fost folosit pentru debarcarea și percheziționarea pasagerilor, după care jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, a fost reținut.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat Belarusul de o “acțiune urâtă”.

De la alegerile din august, Alexander Lukașenko a reprimat vocile disidente, multe persoane din opoziție părăsind țara pentru a nu fi arestate.

Sursă alternativă: BBC

Articole similare