Israel. Acordul de încetare a focului între armată și Hamas este respectat, dar au reizbucnit violențele în jurul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, între palestinieni și poliția israeliană.

israel-acordul-de-incetare-a-focului-intre-armata-si-hamas-este-respectat,-dar-au-reizbucnit-violentele-in-jurul-moscheii-al-aqsa-din-ierusalim,-intre-palestinieni-si-politia-israeliana.

De azi noapte nici armata israeliană nu a mai efectuat operațiuni în Gaza, nici Hamas nu a mai lansat rachete spre orașele israeliene.

Dar la Ierusalim, mii de oameni s-au adunat vineri în jurul moscheii Al-Aqsa, într-o rugăciune colectivă care s-a transformat apoi în manifestație. Poliția israeliană a tras grenade lacrimogene, iar manifestanții au aruncat cu pietre și bombe incendiare. Potrivit medicilor palestinieni, aproximativ 20 de manifestanți au fost răniți în ciocnirile cu poliția, care după o oră s-a retras pe poziții defensive.

În acest timp, în Gaza, palestinienii au ieșit din adăposturile antiaeriene, revărsându-se și îmbrățișându-se pe străzi și clamând o “victorie a rezistenței”, în ciuda pagubelor masive făcute de bombardamentele israeliene și a numărului semnificativ de morți (243, între care 66 de copii).

Acordul de încetare a focului a intrat în vigoare la ora locală 2 dimineața, în noaptea de joi spre vineri, probabil și în urma unei presiuni extraordinare făcute de Administrația Biden asupra guvernului israelian. Egiptul a anunțat că va trimite două delegații pentru a monitoriza încetarea focului.

Operațiunile militare au izbucnit pe 10 mai, tot după ciocniri în Iersualimul de Est, între protestatari palestinieni și poliția israelină.

Sursă alternativă: Associated Press

Articole similare