SUA. Senatorul Bernie Sanders propune o rezoluție prin care vânzarea de armament în valoare de 735 de milioane de dolari către Israel să fie anulată, în contextul conflictului din Gaza.

sua-senatorul-bernie-sanders-propune-o-rezolutie-prin-care-vanzarea-de-armament-in-valoare-de-735-de-milioane-de-dolari-catre-israel-sa-fie-anulata,-in-contextul-conflictului-din-gaza.

“Devastarea care are loc în aceste zile în Fâșia Gaza este inadmisibilă. Trebuie să îndemnăm la o încetare a focului”, a declarat Bernie Sanders, care a făcut această propunere în condițiile în care SUA urmează să vândă Israelului sisteme de rachete JDAM și rachete ghidate de de înaltă precizie. Analiștii cred că această rezoluție are șanse mici de a fi aprobată, în condițiile în care are nevoie de votul în ambele camere ale Congresului, dar poate fi respinsă prin veto de către președintele Biden, caz în care procedura s-ar complica. Totuși, aceștia spun că va trece rapid de Senat. Cu toate acestea, membrii Congresului nu au reușit niciodată să blocheze o propunere de vânzare de arme printr-o rezoluție comună de dezaprobare.

Miercuri, mai mulți democrați au propus o măsură similară, separat de Sanders: Timp de decenii, SUA au vândut armament de miliarde de dolari către Israel, fără ca vreodată să le cerem să respecte drepturile palestinienilor. Astfel, am contribuit direct la moartea, dezrădăcinarea și dezafectarea a milioane de oameni, au declarat aceștia.

De altfel, și Joe Biden i-a cerut premierului în funcție al Israelului, Benjamin Netanyahu, să reducă semnificativ bombardamentele asupra Fâșiei Gaza, în perspectiva unui eventual armistițiu cu grupurile islamiste palestiniene. Experții cred că îndemnul lui Biden a provocat o fisură în relația SUA cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi. Reacția lui Biden a venit și după o serie de critici ale unor liberal-democrați, care au acuzat felul în care “americanii aleg să întoarcă spatele abuzurilor asupra palestinienilor”.

Iniţiativa de vânzare a armamentului în Israel a fost transmisă Congresului SUA pe 5 mai, înainte cu câteva zile de izbucnirea confruntărilor militare între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâșia Gaza, scrie Reuters.

Sursa: Washington Post

Articole similare