Eurostat: România a avut în primul trimestru cea mai mare creștere economică (+2,8%, față de trimestrul anterior) din UE, urmată de cea a Bulgariei (+2,5%). În Zona Euro, avans doar pentru economia Franței.

eurostat:-romania-a-avut-in-primul-trimestru-cea-mai-mare-crestere-economica-(+2,8%,-fata-de-trimestrul-anterior)-din-ue,-urmata-de-cea-a-bulgariei-(+2,5%)-in-zona-euro,-avans-doar-pentru-economia-frantei.

Economia Zonei Euro a scăzut cu 0,6% față de ultimul trimestru din 2020. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, economia Zonei Euro a scăzut cu 1,8%, iar cea a UE cu 1,7%. Contracția PIB-ului din primul trimestru al acestui an vine după scăderile din ultimul trimestru din 2020 (-0,7% în Zona Euro și -0,5% în UE), care fuseseră precedate de o revenire puternică în al treilea trimestru din 2020 (+12,5% în Zona Euro și + 11,7% în UE). 

Economia Zonei Euro a înregistrat astfel o recesiune dublă (în W). Prognozele pentru următoarea perioadă sunt totuși optimiste, pe fondul avansului campaniilor de vaccinare și al redeschiderii sezonului turistic.

Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare scădere a înregistrat-o economia Spaniei (-4,3%), urmată de Germania (-3%). Față de ultimul trimestru din 2020, cea mai mare contracție a înregistrat-o Portugalia (-3.3%), iar cea mai mare creștere economică a fost în România (+2,8%), urmată de Bulgaria (+2,5%), Cipru (+2%) și Ungaria (+1,9%). Dintre țările din Zona Euro, doar Franța a înregistrat creștere (+0,4%) față de trimestrul anterior.

Articole similare