SUA. Missouri și Tennessee se alătură altor cinci state conduse de republicani și taie toate ajutoarele de șomaj legate de pandemie, finanțate federal. Susțin că aceste beneficii îi determină pe oameni să nu se angajeze.

sua-missouri-si-tennessee-se-alatura-altor-cinci-state-conduse-de-republicani-si-taie-toate-ajutoarele-de-somaj-legate-de-pandemie,-finantate-federal-sustin-ca-aceste-beneficii-ii-determina-pe-oameni-sa-nu-se-angajeze.

Guvernatorii celor două state au luat decizia de a desființa toate beneficiile de șomaj tehnic finanțate la nivel federal, în contextul pandemiei de Covid, în această vară, susținând că banii în plus îi determină pe oameni să nu se reintegreze pe piața muncii, ceea ce face dificil pentru angajatori să găsească personal. 

Deși aceste beneficii asigurau asistență financiară suplimentară în timpul apogeului crizei de Covid, intenția era ca acestea să fie temporare, iar continuarea lor a înrăutățit și mai mult problemele forței de muncă cu care ne confruntăm”, a declarat Guvernatorul din Missouri, Mike Parson. 

Această inițiativă este susținută de companii, precum și de Camera de Comerț a SUA, care a cerut ca ajutorul financiar să fie oprit la nivel național, după ce un raport al guvernului a arătat că doar 266 de mii de oameni s-au angajat în aprilie, aproape un sfert din estimările anterioare. 

Beneficiile au fost extinse ca parte a planului de ajutor guvernamental de 1,9 mii de miliarde de dolari al administrației Biden, iar statele Alabama, Arkansas, Mississippi, Montana și Carolina de Sud au anunțat, de asemenea, că plănuiesc să stopeze indemnizațiile pe care le învinovățesc pentru încetinirea ritmului de angajare.  

Cu toate astea, decizia este una disputată, unii economiști temându-se că “oprirea beneficiilor nu doar că va afecta lucrătorii care depind de aceste ajutoare când nu pot să-și găsească un loc de muncă sau nu pot munci, și că decizia va trage în jos economia, deoarece acele beneficii susțin cheltuielile“. 

Amenințarea expunerii la infectarea cu virusul care încă ucide 700 de americani zilnic este un alt factor de luat în considerare, având în vedere faptul că, în toate cele șapte state care au luat hotărârea de desființare a beneficiilor, rata de vaccinare este sub media națională. În aprilie, doar unul din patru americani care pot munci erau complet imunizați.

Sursă: Reuters

Foto: Lane Erickson / Dreamstime

Articole similare