Agenția Europeană a Medicamentului anunță că vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager (Pfizer și Moderna) “par capabile să neutralizeze varianta indiană” (B.1.617), cea care a provocat focarul din India.

”Datele par a fi destul de liniștitoare cu privire la faptul că cel puțin vaccinurile ARN mesager vor putea neutraliza această variantă, cel puțin într-o măsură care va garanta o protecție suficientă”, a declarat Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare a EMA.

Cavaleri a precizat că și vaccinurile care utilizează tehnologia vectorilor virali vor fi eficiente, dar EMA așteaptă ”date de pe teren” care ar trebui să vină după utilizarea unei versiuni a vaccinului AstraZeneca în India.

În acest moment patru vaccinuri sunt autorizate în Uniunea Europeană: vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și Moderna, care au la bază tehnologia ARNm și vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson, care folosesc tehnologia ”vectorului viral” (adenovirus). Varianta B.1.617, care a apărut pentru prima dată în India în octombrie, a fost detectată în 44 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar săptămâna aceasta a fost introdusă în categoria variantelor care determină îngrijorare (VOC). Alte trei variante ale coronavirusului sunt incluse în această categorie, considerate mai periculoase decât versiunea originală a coronavirusului, deoarece sunt mai contagioase, mortale sau rezistente la anumite vaccinuri, respectiv tulpina britanică, cea braziliană și cea sud-africană.

Surse alternative: The Guardian, Le Figaro

Articole similare