Anglia a plasat tulpina indiană de Covid (B1617.2) pe lista celor care “provoacă îngrijorare”. Este aceeași variantă depistată prima oară în România pe un șantier din Bod (Brașov), săptămâna trecută.

anglia-a-plasat-tulpina-indiana-de-covid-(b16172)-pe-lista-celor-care-“provoaca-ingrijorare”-este-aceeasi-varianta-depistata-prima-oara-in-romania-pe-un-santier-din-bod-(brasov),-saptamana-trecuta.

Public Health England a luat această decizie după ce numărul cazurilor de infectare cu această variantă s-au dublat într-o singură săptămână (de la 202 la 520), iar aproape jumătate din cazuri au fost identificate la persoanele care au călătorit în străinătate sau au intrat în contact cu o persoană venită din altă țară. 

Monitorizăm toate aceste variante extrem de atent și am luat decizia de a clasifica acest lucru drept o variantă de îngrijorare, deoarece indicațiile sunt că aceasta este o variantă care se transmite mai rapid”, a declarat Dr. Susan Hopkins, directorul de răspuns strategic COVID-19 de la PHE.

Deși majoritatea cazurilor sunt localizate în două zone, respectiv în nord-vestul (în principal Bolton) și în Londra, persoane infectate cu varianta B1617.2 au fost identificate pe tot teritoriul țării. Locuitorii din zonele afectate sunt rugați să facă un test Covid, chiar dacă nu au simptome și dacă se constată că sunt pozitivi, trebuie să se izoleze pentru a opri răspândirea.

În urmă cu o săptămână INSP anunța că și pe teritoriul României a fost confirmat cu această tulpină un cetățean indian care lucra pe un șantier din Bod, Brașov. Miercuri, autoritățile române informau că alți 35 de cetățeni indieni care lucrau pe două șantiere din Popești-Leordeni, Ilfov au fost confirmate cu Covid, însă dintre aceștia doar în cazul unei persoane s-a confirmat infectarea cu o tulpină indiană ”alta față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India”, fără a spune care anume.

Această variantă este una dintre cele trei tulpini depistate în India. Celelalte variante, B1617.1 și B1617.3, nu sunt clasificate drept variante care determină îngrijorare. Guvernul britanic urmează să anunțe vineri după-amiază lista țărilor în care se poate călători fără obligativitatea intrării în carantină la întoarcere.

Sursa: Sky News

Foto: Oasisamuel/Dreamstime

Articole similare