Eurostat. România are printre cele mai mari cheltuieli din UE, raportat la bugetul public, pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor. De asemenea, pompierii reprezintă 0,4% din totalul angajaților, cea mai mare pondere dintre toate țările europene.

eurostat-romania-are-printre-cele-mai-mari-cheltuieli-din-ue,-raportat-la-bugetul-public,-pentru-serviciile-de-protectie-impotriva-incendiilor-de-asemenea,-pompierii-reprezinta-0,4%-din-totalul-angajatilor,-cea-mai-mare-pondere-dintre-toate-tarile-europene.

Potrivit Eurostat, în 2019, raportul dintre cheltuielile guvernamentale de protecție împotriva incendiilor, ca parte din cheltuielile totale, a variat între statele membre ale UE de la 0,1% în Danemarca, 0,2% în Malta, 0,3% în Austria și Slovenia, la 0,7% în Cehia, 0,8% în România și 0,9% în Bulgaria.

Cheltuielile guvernamentale din cele 27 de state membre UE pentru “servicii de protecție împotriva incendiilor” s-au ridicat la 30,9 miliarde de euro, echivalentul a 0,5% din cheltuielile guvernamentale totale. Suma este considerabil mai mică decât cea alocată pentru poliție (aproximativ 2,0% din cheltuielile totale în 2019).

În general, în UE, cheltuielile publice pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor au rămas stabile la aproximativ 0,4 – 0,5% din 2001.

În 2020, datele disponibile la nivelul Blocului Comunitar arată că 262.200 de persoane erau angajate ca pompieri în cele 22 de state membre, reprezentând 0,1% din totalul locurilor de muncă. Marea majoritate a pompierilor sunt bărbați (97%) și aproape jumătate au vârsta cuprinsă între 35-49 (47%).

Sursa: Eurostat.

Articole similare