Marea Britanie. London City devine primul aeroport internațional important care controlează traficul aerian de la distanță. Turnul de control se află la peste 110 kilometri depărtare.

marea-britanie-london-city-devine-primul-aeroport-international-important-care-controleaza-traficul-aerian-de-la-distanta-turnul-de-control-se-afla-la-peste-110-kilometri-departare.

Pe aeroport a fost construit un turn înalt de 50 de metri și echipat cu 14 camere de înaltă definiție (HD) care vor transmite video și audio la centrul de control din Hampshire, aflat la peste 112 kilometri distanță, unde se află centrul de control al traficului aerian NATS. Pistele sunt vizualizate pe ecrane panoramice, care sunt suprapuse cu informații suplimentare, cum ar fi date radar și meteo. Directorul operațional al aeroportului, Alison FitzGerald, spune că turnul de control amplasat la distanță este mai eficient și mai sigur.

Potrivit expertului în securitate cibernetică Holly Williams, există unele riscuri de securitate legate de amplasarea centrului de control al traficului aerian la distanță, dar acestea pot fi gestionate asigurându-se implementarea unui proces riguros de testare. Alison FitzGerald a precizat că toate componentele cheie sunt produse în mai multe exemplare, așa că, în cazul unui ”eveniment rar, de defecțiune a unei anumite părți a sistemului, există întotdeauna o copie de rezervă”.

Noua tehnologie, dezvoltată de Saab Digital Air Traffic Solutions din Suedia, unde a și fost testată inițial, este privită ca un pas major în dezvoltarea aviației. Alan Newbold, expert în aviație digitală, consideră că ”progresul” este mai ales financiar. Expertul mai spune că este vital ca operatorii să aibă ”informațiile corecte la simpla atingere a unui buton” pentru a reduce riscul și pentru a îmbunătăți reziliența.

Sursă alternativă: Sky News

Articole similare