Autoritatea pentru Concurență a UE acuză Apple de abuz de poziție dominantă, deoarece “restricționează alte aplicații concurente Apple Music în magazinul său digital”. Investigația, lansată în urma unei reclamații din partea Spotify.

autoritatea-pentru-concurenta-a-ue-acuza-apple-de-abuz-de-pozitie-dominanta,-deoarece-“restrictioneaza-alte-aplicatii-concurente-apple-music-in-magazinul-sau-digital”-investigatia,-lansata-in-urma-unei-reclamatii-din-partea-spotify.

”Celelalte companii nu pot informa clienții despre modalități alternative de plată. Adoptând reguli așa de stricte și restricționând astfel competiția. Apple îi privează pe clienți de alternative mai ieftine ale aplicațiilor de muzică și încalcă legea concurenței”, a transmis Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurență.

La rândul său, un reprezentant al Apple a spus că ”niciun magazin digital din lume nu permite în prezent ce vrea Spotify, care dorește mai multe beneficii pe piață, dar nu este dispusă să plătească. Argumentul autorității antitrust înseamnă chiar opusul concurenței”.

Apple riscă o amendă care ar putea ajunge și la 10% din cifra de afaceri globală, precum și să fie nevoită să-și reconfigureze ecosistemul de reguli pentru magazinul App Store. Producătorul urmează să-și prezinte argumentele în fața autorităților UE.

Demersul Autorității europene pentru Concurență a început în 2019, când Spotify, considerat un rival al Apple Music pe piața de streaming muzical, a acuzat Apple că restricționează alte servicii în magazinul digital, pentru că nu permite modalități de plată alternative la serviciul său, iar astfel din orice tranzacție făcută de utilizatori, o parte din bani merge către Apple.

Pentru o reclamație asemănătoare, Apple a fost dată în judecată în SUA, de către producătorul de jocuri video Epic Games, care și-a retras jocul Fortnite din App Store. Și luna trecută, autoritatea britanică pentru concurență a început o investigație în legătură cu termenele și condițiile impuse dezvoltatorilor de aplicații care vor să-și lanseze produsul în magazinul digital al Apple.

Surse alternative: Reuters, CNN.

Sursa foto: James Yarema/Unsplash.

Articole similare