India. Cel puțin 13 pacienți cu Covid au murit la terapie intensivă într-un spital din apropiere de Mumbai, din cauza unui incendiu. Incidentul, în contextul în care spitalele și crematoriile sunt copleșite de numărul mare de cazuri și decese din ultimele zile.

india-cel-putin-13-pacienti-cu-covid-au-murit-la-terapie-intensiva-intr-un-spital-din-apropiere-de-mumbai,-din-cauza-unui-incendiu-incidentul,-in-contextul-in-care-spitalele-si-crematoriile-sunt-coplesite-de-numarul-mare-de-cazuri-si-decese-din-ultimele-zile.

Incendiul s-a produs la spitalul Vijay Vallabh din statul Maharashtra, la aproximativ 70 km de Mumbai, dar cauza sa încă este investigată, existând suspiciunea exploziei unor butelii de oxigen.

Incidentul vine pe fondul scăpării complete a epidemiei în India, unde spitalele nu mai fac față numărului de persoane infectate, iar secțiile de ATI au intrat în criză de oxigen, nu numai de paturi și de ventilatoare. 

Cu două zile în urmă, 24 de pacienți cu Covid au murit într-un alt spital din Maharashtra, din cauza defectării unor ventilatoare care au lăsat pacienții intubați fără oxigen timp de jumătate de oră.

Mai grav, numărul mare al morților (peste două mii pe zi) a indus o criză a resurselor și în crematorii, care lucrează 24 de ore din 24. În toată țara sunt improvizate locuri în care se amenajează multiple ruguri (religia hindusă presupune arderea morților, nu îngroparea lor), unele dintre ele chiar în parcări, sau alte locuri deschise, așa cum arată imaginile surprinse de Reuters cu o dronă. 

Doar în capitala Indiei, 306 persoane au decedat din cauza Covid-19, în ultimele 24 de ore, iar la nivel național țara a înregistrat ieri 332.730 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare număr înregistrat de o națiune într-o singură zi. În ultimele 24 de ore, 2.263 de bolnavi cu Covid au decedat.

Surse alternative: Reuters, BBC

Articole similare