Șeful diplomației UE: Rusia a adus 150 de mii de militari la frontiera cu Ucraina și a instalat numeroase spitale de campanie. Riscul de escaladare a conflictului este evident.

seful-diplomatiei-ue:-rusia-a-adus-150-de-mii-de-militari-la-frontiera-cu-ucraina-si-a-instalat-numeroase-spitale-de-campanie-riscul-de-escaladare-a-conflictului-este-evident.

Josep Borrell a mai transmis, la finalul unei ședințe cu miniștrii de Externe ale țărilor membre UE, că ”este cea mai mare desfășurare de trupe ruse în regiune, de până acum. Când ai o asemenea desfășurare de forțe, o scânteie poate apărea în orice moment”. Acesta a menționat că, pentru moment, UE nu mai ia în calcul impunerea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei sau expulzarea altor diplomați.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina continuă să se răcească: Moscova a expulzat recent un diplomat ucrainean, pe care-l acuză că a primit informații secrete; Kievul a dat un răspuns similar și a expulzat un oficial rus. 

Despre prezența militară la granița cu Ucraina, ministrul rus a spus că ”este un răspuns la acțiunile NATO. Noi vom continua să facem exerciții pentru încă două săptămâni”. La rândul său, șeful NATO a spus că desfășurarea de trupe este nejustificată, inexplicabilă și foarte îngrijorătoare”.

Totodată, șeful diplomației europene și-a transmis îngrijorările legate de starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, și le-a cerut autorităților ruse să-i permită să fie tratat de o echipă medicală ”profesionistă”. Acesta a transmis Kremlinului că ”este responsabil de sănătatea lui Aleksei. Vor fi trași la răspundere”.

Astăzi, disidentul rus a fost transferat la spital, în urma unui apel al comunității internaționale. Aflat de mai multe săptămâni în greva foamei, starea sa de sănătate s-a degradat, în timp ce autoritățile ruse susțin că ”sănătatea sa este satisfăcătoare”.

Sursa: Euronews.

Sursă foto: Bumbleedee//Dreamstime.

Articole similare