Rusia va expulza 20 de diplomați cehi, ca răspuns la decizia de sâmbătă a Cehiei de a expulza 18 diplomați ruși considerați spioni și acuzați că au fost implicați în explozia unor depozite de armament, în 2014.

rusia-va-expulza-20-de-diplomati-cehi,-ca-raspuns-la-decizia-de-sambata-a-cehiei-de-a-expulza-18-diplomati-rusi-considerati-spioni-si-acuzati-ca-au-fost-implicati-in-explozia-unor-depozite-de-armament,-in-2014.

Ministrul rus de Externe a anunțat că diplomații cehi trebuie să părăsească țara până la sfârșitul zilei de luni. De asemenea, Ambasadorul Cehiei la Moscova, Vitezslav Pivonka, a fost convocat la minister pentru a i se comunica că 20 de angajați ai ambasadei au fost declarați de către guvern “persona non grata”.

Vom lua măsuri care îi vor forța pe autorii acestei provocări să înțeleagă întreaga lor responsabilitate pentru distrugerea bazei relațiilor dintre țările noastre“, a declarat ministrul rus de externe, cu privire la decizia Cehiei, numind demersul guvernului ceh “fără precedent” și “absurd”.

Rusia a declarat, totodată, că Washingtonul a fost implicat în acțiunile recente ale Cehiei:  “În dorința lor de a le face pe plac Statelor Unite, pe fondul sancțiunilor recente împotriva Rusiei, autoritățile cehe și-au întrecut chiar stăpânii“, se arată în declarația Ministerului rus de Externe.

SUA și NATO au declarat că sunt alături de Republica Cehă, după declarația de sâmbătă seara a premierului Babis și a ministrului său de Externe, prin care aceștia au arătat că agenții Moscovei au fost implicați în seria de explozii din 2014, ba chiar, au fost identificați pe teritoriul Cehiei, la vremea respectivă, agenți GRU care, mai târziu, în 2018, au participat la otrăvirea cu Novichiock a lui Serghei Skripal, pe teritoriul Marii Britanii.

Sursa: Deutsche Welle

Sursa Foto: Scaliger / Dreamstime

Articole similare