Marea Britanie. Autoritățile au identificat peste 70 de cazuri de infectare cu noua variantă indiană a coronavirusului, caracterizată printr-o mutație dublă. OMS precizează că “monitorizează cu îngrijorare” răspândirea acestei tulpini.

marea-britanie-autoritatile-au-identificat-peste-70-de-cazuri-de-infectare-cu-noua-varianta-indiana-a-coronavirusului,-caracterizata-printr-o-mutatie-dubla-oms-precizeaza-ca-“monitorizeaza-cu-ingrijorare”-raspandirea-acestei-tulpini.

Noile date ale Sistemului de Sănătate Publică din Marea Britanie arată că au fost înregistrate 73 de cazuri în Anglia și alte patru cazuri în Scoția. Varianta numită oficial B.1.617 conține două mutații semnificative în proteina spike. Ministrul britanic al Sănătății spunea recent că această are potențialul “de a păcăli sistemul imunitar și a fi mult mai contagioasă”.

Primele date arată că această tulpină stă la baza intensificării alarmante a pandemiei din India, unde cel puțin șapte regiuni au devenit focare Covid. De altfel, în India s-au înregistrat miercuri peste 200 de mii de cazuri noi, la nivel național.

Una dintre mutații, numită L452R, se găsește și în varianta care circulă prin California, deși nu a fost identificată vreo legătură între cele două tipuri de virus. Tulpina indiană s-a dezvoltat independent. A doua mutație, E484Q, este complet nouă, deși are caracteristici similare cu tulpina sud-africană.

Sky News scrie că înmulțirea cazurilor cu varianta indiană în Regatul Unit evidențiază sistemul deficitar de verificare a călătoriilor internaționale, pentru a evita răspândirea. India nu se află pe lista roșie, deci carantina în hotel (instituționalizată) nu este necesară, astfel că persoanele care se întorc din India sunt nevoite doar să facă două teste Covid și să rămână în carantină la domiciliu, timp de 10 zile.

Sursă: Sky News

Foto: Dreamstime / Romolo Tavani

Articole similare