Germania. Guvernul federal propune înăsprirea legii privind lupta împotriva coronavirusului. Prevede introducerea automată a interdicției de circulație pe timpul nopții precum și închiderea (inclusiv pe timpul zilei) a magazinelor neesențiale, în regiunile în care incidența depășește 1 la mie.

germania-guvernul-federal-propune-inasprirea-legii-privind-lupta-impotriva-coronavirusului-prevede-introducerea-automata-a-interdictiei-de-circulatie-pe-timpul-noptii-precum-si-inchiderea-(inclusiv-pe-timpul-zilei)-a-magazinelor-neesentiale,-in-regiunile-in-care-incidenta-depaseste-1-la-mie.

Aceasta i-ar da o putere mai mare asupra landurilor, în privința adoptării unor restricții, în situațiile de urgență, dar legea mai trebuie aprobată și de parlament.

Dacă noua “frână de urgență” este aprobată, orice regiune cu o incidență ridicată a cazurilor Covid va fi obligată să pună în aplicare un set uniform de reguli, stabilite de guvernul federal, indiferent de regimul de restricții decise la nivelul landului.

Cancelarul Merkel a spus într-o conferință de presă că “situația este gravă și trebuie să o luăm în serios”, subliniind că actualul sistem, în care decizia este luată de guvern împreună cu liderii celor 16 landuri “nu este suficient pentru a opri al treilea val”. 

Dacă legea va fi aprobată de Parlament, în cazul în care rata incidenței (din cursul unei săptămâni) depășește 1 la mie pe o perioadă de cel puțin trei zile consecutive, interdicțiile de circulație pe timpul nopții (între orele 21:00 și 5:00) vor intra automat în vigoare, iar magazinelor considerate neesențiale (teatre, muzee, grădini zoologice, piscine publice și săli de sport) se vor închide. 

Sursa: Deutsche Welle

Articole similare