Fostul șef al Pentagonului spune că SUA ar trebui să desfășoare mai multe trupe de-a lungul Mării Negre, în Bulgaria și România, pentru a descuraja o potențială agresiune din partea Rusiei.

fostul-sef-al-pentagonului-spune-ca-sua-ar-trebui-sa-desfasoare-mai-multe-trupe-de-a-lungul-marii-negre,-in-bulgaria-si-romania,-pentru-a-descuraja-o-potentiala-agresiune-din-partea-rusiei.

Fost secretar al Apărării în Administrația Trump (între 2017 și 2019), Mark Esper crede că “trebuie să luăm poziție în fața Rusiei și să încercăm să-i descurajăm comportamentul agresiv”.

În opinia sa, Washingtonul ar trebui să încerce să-și liniștească aliații europeni și să întărească NATO prin desfășurarea mai multor forțe în Polonia, în țările baltice și “în locuri precum România și Bulgaria, dacă nu în mod permanent, cel puțin prin rotație”, a spus Esper într-un interviu pentru Reuters.

Președintele Joe Biden i-a cerut marți președintelui rus Vladimir Putin să reducă tensiunile provocate de masarea armatei la granița cu Ucraina și a propus o întâlnire pentru rezolvarea disputelor.

Rusia a ocupat în 2014 Crimeea, iar Donbasul și partea de est a Ucrainei a intrat sub controlul unor forțe separatiste suspectate că sunt dirijate de la Moscova.

Pe vremea când conducea Pentagonul, Esper a avut o poziție similară, intrând în contradicție cu șeful său de la vremea respectivă, președinte Donald Trump. Ieri SUA au anunțat că nu mai au în plan retragerea trupelor din Germania, bandonând planul lui Trump de a reloca aproximativ 12 mii din cei 36 de mii de soldați americani de acolo.

În urmă cu cinci zile, CNN a raportat că Administrația Biden chiar ia în considerare trimiterea mai multor nave de luptă în Marea Neagră.

Sursă: Reuters

Foto: Dreamstime

Articole similare