Caraibe. Vulcanul La Soufriere de pe insula Saint Vincent a erupt vineri, pentru prima dată în ultimii 40 de ani. Aproape șase mii de persoane au fost evacuate. Nu au fost raportate victime.

caraibe-vulcanul-la-soufriere-de-pe-insula-saint-vincent-a-erupt-vineri,-pentru-prima-data-in-ultimii-40-de-ani-aproape-sase-mii-de-persoane-au-fost-evacuate-nu-au-fost-raportate-victime.

La Soufrière a emanat un nor de cenușă imens deasupra insulei tropicale din Caraibe, la câteva ore după ce comunitățile din jur au fost evacuate. Ultima erupție a acestui vulcan a avut loc în 1979. Alte erupții din istoria recentă au fost înregistrate în 1718, 1812, 1814 și 1902, când aproximativ 1.600 de oameni au decedat.

“Este posibil să existe unele daune materiale. Acest lucru ar putea continua zile, săptămâni sau chiar luni”, a declarat pentru Washington Post Erouscilla Joseph, directorul Centrului de Cercetare Seismică de la University of the West Indies.

Încă de joi, autoritățile au anunțat că La Soufrière prezintă risc iminent de a erupe, ordonând miilor de persoane să evacueze zona. Oficialii responsabili cu gestionarea situațiilor de urgență au emis o alertă roșie pe baza datelor provenite de la oamenii de știință. Prim-ministrul Ralph Gonsalves a menționat că pandemia a făcut ca coordonarea situațiilor de urgență să fie de două ori mai dificilă. Gonsalves a spus că cei care vor urca pe vasele de croazieră pentru a se adăposti vor trebui să se vaccineze anti-Covid.

De altfel, doar o mică parte din persoanele din St. Vincent și Grenadine au fost vaccinate. Până la 10.000 de doze au fost administrate până acum, în condițiile în care insula are 110 mii de rezidenți.

Sursă: The Washington Post

Articole similare